22.11.07

Ketam Lada Hitam & Kari (crab Pepper & curry)


Bahan-bahannya:

Ketam lebih kurang 5 ekor yang telah di potong .
( Crab about 5 tail which has been in cut )
Bawang Putih
(Garlic)
Bawang Besar
(Onion)
Halia
(Ginger)
Kunyit
(Turmeric)
Lada Hitam
(Pepper)
Belacan
(Shrimp Paste)
Semua Bahan-bahan diatas dikisar tak termasuk ketam.
(All above grind unless crab)

Lain-lain Bahan:
(Other Substance:)
Serai
(Lemon Grass)
Daun Kari
(Curry Leaf)
Rempah Kari
(Curry Paste)
Asam Jawa
(Tamarind)
Sos Chili
Garam
(salt)
Gula
(sugar)
Serbuk Perasa
(Flavour Powder)
Telur 1 biji
(1 Eggs)

Cara-cara nya;
Cooking Directions

Tumiskan daun kari dan serai, serta masukkan bahan yang telah dikisar tadi sehingga garing.Masukkan sos chili dan rempah kari serta gula,garam,serbuk perasa,perahan air asam jawa dan masukkan ketam sehingga masak.Apabila sudah agak masak pecahkan sebiji telur untuk memekatkan kuah masakan tadi.

Siap untuk di hidangkan-cubalah,

Ikan Asam Pedas


Ikan Asam Pedas


Bahan-bahan nya;

Ikan Kitang atau lain jenis ikan.
Lada Kering
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Kunyit
Semua Bahan-bahan diatas dikisar, tak termasuk ikan.
Lain-lain bahan:
Asam Jawa
Garam
Serbuk perasa
Daun Kesum

Cara-caranya;
Cooking Directions

Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga garing.Masukan air asam jawa.Tunggu sehingga mendidih,masukan ikan dan garam serta serbuk perasa.Apabila sudah masak masukan daun kesum.
Siap untuk dihidangkan -cuba-cubalah resepi ini.
Wati resepi 06"

Template Design | Elque 2007